18-åriga Emily fastnade för baletten

Bloggaren Flora Wisström och kompisyoutubern Alexandra Andersson var här för att prova en balettlektion.

Med sig hade de följaren Emily som alltid drömt om att våga dansa. Hon fastnade direkt : )
Efter insikten att balett verkligen är för ALLA går hon nu vår grundkurs för vuxna på torsdagskvällar för danslärare Tiiu Kokkonen.

  

Emily Jankkila började dansa balett på Kühlers i augusti efter att ha varit med på en provlektion och har redan lärt sig massor.

Emily har drömt om att dansa balett sedan hon var liten, men alltid känt sig tveksam då hon inte tyckt att hon haft den ”rätta” kroppsformen. Efter sju lektionstillfällen på Kühlers har hon helt ändrat uppfattning. Balett är för alla! Det finns massor att lära även om man inte har den ”perfekta” kroppen och utövandet av balett ger så mycket, även om man inte strävar efter den perfektion man ser på de stora scenerna. “Framför allt är balett SÅ vackert!” säger Emily. Hon upplever att hon nu får utlopp för talanger hon inte tidigare fått användning för, som den att följa musiken och att efterhärma lärarens rörelser.

Det bästa med att dansa på Kühlers är att man känner sig bekväm oavsett hur man ser ut. Man kan dansa bara för att det är kul. Vi har en jättebra lärare, som är oerhört noggrann med att lära oss grunderna helt rätt från början. Vi arbetar lugnt och metodiskt och helt utan att man behöver känna någon press. Och det finns tid och utrymme för alla, då vi inte är så många i varje grupp. Hon är också glad att normerna börjar luckras upp – att vi är flera här som vågar prova balett i vuxen ålder, trots att vi alla ser olika ut talar sitt tydliga språk.

Samtidigt som Emily är glad att hon inte behöver prestera intill perfektion, är det ändå delvis drömmen om det perfekta, det ouppnåeliga, som lockar med baletten. ”Det finns också tydliga regler inom balettens formspråk och det är skönt på något vis.”

Om dagarna sysslar Emily med teater och övar sig där att gestalta människans olika former och tillstånd. Baletten är ett bra komplement till denna träning. Hon tittar på balettklipp på Youtube varje dag för att se och lära sig nya detaljer. ”Att kunna göra EN riktigt bra plié är stort!” säger Emily.

Så här såg det ut när Flora, Alexandra och Emily tillsammans provade på balett för allra första gången!
Danslärare: Kristina Arnqvist

Vill du också prova en balettlektion? Du hittar alla våra kurser här
Kom gärna på drop in för att prova valfri kurs!

Anmäl dig till en pågående kurs:
Balett grund för vuxna torsdag
Balett fortsättning för vuxna tisdag

Anmäl dig till drop in på söndagar:
Balett fortsättning för vuxna söndag

För barn:
Balett födda 2007-09 lördagar
Övriga balettklasser för barn är tyvärr fulltecknade för terminen men håll utkik efter vårens kurser!